top of page

 NIEUWS 

Sof op Stap

Sofyan gaat langs bij allerlei organisaties, om een goed beeld te krijgen van wat speelt.

Debat Armen nemen het woord

Op 9 maart presenteerde het platform ‘Armen nemen het woord’ vanuit Ru Paré een verkiezingsdebat over armoede en uitsluiting. Onder leiding van moderator Fadoua Alaoui werd het eerder een dialoog. De sprekers Sofyan Mbarki (PvdA), René Peters (CDA), Marijke van Beukering (D66), Efraïm Hart (CU) en Jasper van Dijk (SP) wisten elkaar op veel punten te vinden in hun strijd tegen armoede.

Sofyan kreeg de vraag gesteld of de armoedebestrijding via het onderwijs moet verlopen. Hij stelde dat onderwijs de vindplaats van armoede is, maar hamerde erop dat geld uitgeven aan het onderwijs niet voldoende is.

 

“Je ziet dat sommige kinderen tijdens de les de camera uit laten staan want ze schamen zich voor hun woonplek. We moeten als overheid durven ongelijk te investeren om gelijke kansen te creëren. Als je geld uitsmeert maak je goede scholen iets beter en zwakke scholen iets minder slecht, dat werkt niet.”

 

Sofyan nam ook het woord over de schuldenproblematiek en wees erop dat het gaat om een collectief probleem. “Als een ouder met schulden niet wordt geholpen, moet je als overheid later alsnog bijspringen als je een laptop voor het kind van die ouder moet faciliteren. De overheid is de enige partij die kan reguleren. Het moet niet zo zijn dat je het als overheid ingewikkelder maakt om van de schulden af te komen.” Sofyan vertelde dat hij vanuit de Amsterdamse raad heeft onderzocht of de gemeente de schulden van andere schuldeisers over kan nemen. “Op die manier hebben burgers nog maar met één schuldeiser te maken waardoor ook de procedures makkelijker worden.”

 

Sofyan gaf de kijkers ook mee dat je het debat omtrent het minimumloon niet los moet zien van de realiteit van de flexcontracten. “Er zijn heel veel jongeren die nulurencontracten hebben waardoor ze een hele zwakke positie op de arbeidsmarkt innemen. Het minimumloon werkt alleen als we ook zorgen voor betere contracten, zodat je er niet direct uitvliegt als het bedrijf waar je voor werkt even niet goed draait.”  

Tot slot riep Sofyan iedereen op om vooral te gaan stemmen. “Er waait een gure neoliberale wind die we alleen tegen kunnen gaan als we onze stem laten horen.”

Ook benieuwd? Het volledige debat kun je hier terugkijken. 

bottom of page