top of page

 NIEUWS 

Sof op Stap

Sofyan gaat langs bij allerlei organisaties, om een goed beeld te krijgen van wat speelt.

Debat Radio Mart

Op 13 maart organiseerde Radio Mart een debat onder leiding van journalist Kashif Amin en Statenlid Sandra Doevendans (PvdA). Sofyan was als fractievoorzitter van de Amsterdamse PvdA uitgenodigd om in debat te gaan met Jasper Dijk (SP), Niels van den Berge (Groenlinks) en Elvin Rigters (Nida). Hij kreeg pittige stellingen voorgehouden.

 

Er werd Sofyan allereerst gevraagd of hij kort een pitch wilde houden. Hij vertelde dat er de afgelopen jaren veel zaken zijn scheefgegroeid. Hij wil dit weer rechttrekken. “We zijn een rijk land maar er staan rijen bij de voedselbank. Op veel scholen is er een tekort aan docenten. Het geld is er wel, maar het wordt niet goed verdeeld. Ik zet mij in voor een eerlijke verdeling.”

Ook pleitte hij voor meer perspectief voor jongeren. “Als PvdA willen we minder flexcontracten. We moeten jongeren bestaanszekerheid bieden door met vaste contracten te werken. Ook willen we de huurprijzen begrenzen. Ik roep iedereen op vooral links te stemmen zodat we snel van Rutte af zijn.”

De sprekers werd gevraagd of het verbod op gezichtsbedekkende kleding moet worden afgeschaft. “Ikzelf ben tegen een verbod” antwoordde Sofyan. Je moet je als overheid niet in dit domein begeven. Het is aan vrouwen zelf hoe ze zich willen kleden. Bovendien gaat hem om pakweg honderd vrouwen.” Jasper van Dijk vertelde dat hij het wel belangrijk vind dat vrouwen die als lerares werken hun gezicht aan de leerlingen laten zien. Ook ter identificatie op het gemeentekantoor zou dit nodig zijn. Sofyan stond achter dit standpunt maar wees erop dat dat al de praktijk is. “Een vrouw met gezichtsbedekkende kleding die op Schiphol landt laat bij de douane gewoon haar gezicht zien. Daar zit het probleem niet. Bovendien help je vrouwen niet te emanciperen door ze dingen te verbieden.”

 

Kashif Amin vroeg Sofyan wat de excuses van de Amsterdamse gemeenteraad voor de slavernij hebben opgeleverd. “Erkenning” antwoordde Sofyan. “We hebben al een initiatief ingediend voor de opening van een slavernijmuseum en raadsbreed hebben we nu met deze excuses een vervolgstap gezet. Er zit bij veel mensen pijn en met deze excuses erkennen we die pijn. Zo geven we ook gezamenlijk vorm aan de geschiedenis.”

 

Tot slot vertelde Sofyan de luisteraars dat het tijd is om een groot links geluid laten horen. “Wie moet de rekening van deze crisis betalen? Wij als PvdA hebben hiervoor een plan gemaakt. Wij geloven dat ook Uber, die nu geen belasting betaalt, bij moeten dragen. Maar ook als het gaat om het klimaat zeggen wij dat de vervuilers moeten betalen. En we gaan ons inzetten voor de volkshuisvesting. Het is gek dat we het hebben over de woningmarkt. Wonen is een recht maar is de laatste jaren helaas een privilege geworden. Een grote PvdA kan met andere linkse partijen tegenwicht bieden tegen het afbraakbeleid van de VVD.”

bottom of page