top of page

 NIEUWS 

Sof op Stap

Sofyan gaat langs bij allerlei organisaties, om een goed beeld te krijgen van wat speelt.

Op 17 februari schoof Sofyan aan bij het verkiezingsdebat dat de Amsterdamse studentenvereniging Unitas. Hij sprak met name over het leenstelsel, maar ook over corona-compensatie aan studenten en over het drugsprobleem in Nederland.

 

Andere deelnemers waren Max Patelski (VVD), Carline van Breugel (D66), Mark Brakel (GroenLinks), Tiers Bakker (SP), Sander Huisman (ChristenUnie), Eva Akerboom (PvdD), Charifa Zemouri (DENK), Freek Jansen (FVD) en Laurens Dassen (Volt). Jeroen van Hooijdonk was de moderator.

 

Sofyan kreeg toegewezen om met VVD, D66 en SP in debat te gaan over het leenstelsel. Sofyan: “Niet iedereen krijgt dezelfde kansen, dat leidt tot segregatie. Onderwijs is de grote gelijkmaker. We hebben een systeem waar mensen ongelijk instappen en gelijk uitkomen. Het huidige leenstelsel past niet bij dit doel, want dit bevordert juist ongelijkheid.” 

 

Sofyan pleitte ervoor om de basisbeurs opnieuw in te voeren, mét compensatie voor degenen die dit niet hebben gehad. Daarbovenop moet extra worden geïnvesteerd in onderwijs, zoals een aanvullende beurs voor lage en middeninkomens. 

 

“Zo maak je van onderwijs weer de grote gelijkmaker, op alle onderwijsniveaus.”

Sofyan was vooral kritisch op de inzet van de VVD. Hij vroeg aan woordvoerder Patelski of zijn partij onderwijs niet ziet als een kostenpost, die financieel nauwelijks rendeert. Sofyan stelt vast dat om die reden de afgelopen jaren nauwelijks is geïnvesteerd in onderwijs. Patelski gaf aan dat onderwijs bij bezuinigingen zoveel mogelijk is ontzien.

Verkiezingsdebat Unitas

Verder pleitte Sofyan voor het legaliseren van softdrugs, voor bestrijding van harddrugs, voor compensatie van huidige studenten en voor het reguleren van de vrije huursector. 

 

“Het moet anders. Volgens mij kunnen we dat. Nederland is toe aan een eerlijkere koers, waarin jongeren perspectief krijgen en iedereen kans heeft op een goede toekomst.”

bottom of page