NIEUWS
Sof op Stap
Sofyan gaat langs bij allerlei organisaties, om een goed beeld te krijgen van wat speelt.
Op 3 maart ging Sofyan in gesprek met studenten van de VU van studievereniging EOS. Uiteraard was onderwijs een belangrijk onderwerp van dit gesprek.
“Onderwijs moet de grote gelijkmaker zijn. Het zou niet uit moeten maken uit welk gezin je komt, wat je afkomst is. Maar in de praktijk maakt het wel degelijk uit: het gezin waar je uit komt, of je ouders gestudeerd hebben. We moeten ongelijk investeren om gelijkheid te creëren,” trapt Sofyan het gesprek af.
Als voormalig docent van het Calvijn College in Amsterdam spreekt hij als ervaringsdeskundige. Toen hij er begon, stond het te boek als een onderpresterende school. De onderwijsinspectie was al acht jaar niet meer geweest, alsof de school was opgegeven. Sofyan zag er zelfs eens ratten lopen. Inmiddels heeft de school een 180 graden draai gemaakt, en huist het in een van de mooiste gebouwen van het land. Het laat zien wat je bereikt door flink te investeren waar het nodig is – iets wat niet alleen in de grote steden, maar ook in krimpregio’s van essentieel belang is.

Sofyan onderstreept daarnaast het belang van het mbo. “We hebben niet alleen denkers en filosofen nodig. Loodgieters zijn bijvoorbeeld essentieel. Die verdienen onze waardering, ook in hoe we erover praten. Want als ik een probleem heb met leidingen, ben ik de laagopgeleide, en is de loodgieter de expert in het verhaal.”